jaktidag


11/8-16

Etter en regnfull dag på jaktstarten ble det en tur ut på morgenen i dag. Jeg og Odd dro ut i 04 tiden, og var på plass i 05 tiden. Første stedet var vinden vanskelig, så vi forflyttet oss videre. Startet med noen kontaktlyder før jeg brukte hets... Fikk da inn en bukk som Odd hadde i granene nedforbi, men det ble ingen reell skuddsjanse på denne. 
Vi forflyttet oss så til et område der det var en grei hogstflate. Startet med en 5-6 kontaktlyder før jeg gikk rett over på hets. Kom da en bukk rett mot meg på en drøye 200 meter. Tok et angstskrik, og han stoppet da opp med breisida til , og gav meg sjansen til å sende avgårde ei kule, som satt der den skulle :-) 
Det ble en grei returbukk med 6 tagger. 
ellers mye dyr å se, så det ble en trivelig dag på skogen med fint jaktvær. - Nye sjanser i kveld :-)1/10-15
tinka rådyr

28/10-15
En fin dag på skogen. Første turen etter løpetida med Mocca (Kaksi). Det ble en revelos og endte med knall og fall - den hadde imidlertid skabb så her fikk ikke hunden lov til å komme inn på fallet. Så ble det en grei rådyrlos og det kom fire dyr til posten -geit med 2 kje og en bukk. Skjøt da bukken. På tur hjem kom det en elgokse opp til meg som vi har på kvote, men lykkes ikke å få skutt på den. Slik skal høstjakten være - trivelig med mye dyr :-)


1/10-15
En flott høstdag i skogen , Sol fra skyfri himmel, litt varmt for hundene å jage, men jaktlysten lar seg ikke stoppe uansett. Denne dagen var det NSJ(D)CH Råtassens E-Tinka som fikk være med på heia. Hun blir nå ti år, men jaktlysten er på topp og formen er god. Knall og fall etter 45 min. los - en fin 6 tagger. Vi slapp henne igjen og en ungbukk kom forbi, men det ble ikke skuddsjanse på denne. Losen gikk fint i 2 1/2 time, men hørte etter dette at hun ble liggende litt bak. Koblet henne etter 3 1/2 time... da var det bare ganglos i varmen... en sliten frøken :-)

11/8-15
Så er jakta endelig igang. Har vert ute morgen og kveld. Er bra med rådyr i år, men har ikke klart å lure bukken enda :-) Bra med hjort, og der har også blitt sett elg på disse turene. Gleder meg jo mest til 21 august når man kan slippe hundene slik at det atter gjaller flott musikk i heia :-) Ser frem til høsten når man kan kose seg på mange turer med hundene på skogen. Kan vel kanskje skryte på meg at hundene allerede har topp kondisjon etter mye trening i løpet av vår og sommer noe som bruker å lønne seg når jakta starter. PS gubben derimot kunne vel vert litt sprekere.... ;-) Blir jo også spennende å følge avkommene etter hundene våre i høst, da mange av disse har sin første jakthøst, og noen vil også stille på prøver.. Dette er det som driver meg fremover i mitt arbeide med å avle jakthunder ... Lykke til alle sammen.

6/12-14
Tok meg en tur på skogen i dag. Det var en fin vintermorgen. I dag hadde jeg med meg Tinka -gamlemor i huset som snart er 9 år. Hun gikk opp en fot og det ble uttak. Dyret turte rundt meg mange runder og jeg hørte det i løvet i dag men fikk ikke se det. Vanskelig å forflytte seg i dag også på dette skrasleføret. Hun var ute på det lengste på ca 600 meter men hele tiden godt hørbart. Jaktlysten var det ikke noeå si på i dag, noe for hard los etter min smak da hun gikk i 4 timer. Tenkte jeg skulle ha en brødskive, og fyrte opp i bålpanna. Men hunden var urolig og stod på 2 bein, så selv om klokken var halv tre slapp jeg henne og det ble direkte uttak. Hun jagde da meget trangt på et kje, men det ble ingen skuddsjanse på det, men to fine loser i dag. Da er peileren satt på lading til ny tur i morgen.

21/11-14
En nydelig dag på skogen i dag, solskinn, men 0 grader og vanskelige forhold. Odd gikk på post og jeg skulle slippe Tøffi. Det var en vanskelig fot å gå opp, men gamlefrøkena tråklet dette opp. Det ble uttak og Rådyret kom til Odd, han hørte det på 100 meter i det kraslete løvet, men det ble ingen skuddsjanse. Dyret var vel mest redd seg selv slik som det bråkte i løvet. Dyret dro ut en 600 meter før det begynnte å ture. Losen gikk der ca 1 times tid før det løsnet igjen og gikk ut på 1,1 km. Jeg satt da oppe på toppen av heia og hørte losen hele tiden. Ikke ofte jeg skryter, men dette varmet mitt hjerte i dag. Tøffi la av etter 2,5 timer og la da tilbake på returen. Da hun kom inn koste vi oss på bålplassen med god met og varm kaffe. Så er det bare å lade opp peileren til i morgen igjen. En veldig trivelig dag på skogen.

2/11-14
I går var den vanlige gjengen ute. Beagle Finn skulle slippe Tina på første slippet, men der ble det ikke noe uttak. Vi forflyttet oss og slapp Tina igjen, hun fikk ut geit med to kje. Det turte veldig fint rundt oss i fine bukter. Før detble skuddsjanse og fall på det ene kjeet på min post. Dette var første dyret for Tina. Så var det dacshene sin tur. Jeg og Henk slapp Råtassens Tinka. Hun gikk en times tid og brøt av inne med vannverket der det nok var for mye vann til å fortsette losen. Men også i denne losen buktet det fint. Tinka kom fint tilbake på bakspor. Så ble det Maia sin tur,,, Hun var meget giret etter å ha sittet så lenge i bilen å ventet. Det var ikke lenge før også hunn fikk dyr på beina. Dette dyret turet fint i begynnelsen, men så ble det støkkt av en eller annen grunn og dro rett ut. Det begynnte å mørkne, men hunden var i fullt drev, så Wiggo måtte gå etter henne. Gamlefrøkena holdt i 3 timer. En flott dag med mange fine loser, og kjekt å få skutt første rådyr for beagleFinn sin hund Tina.

22/10-14
Da har jakthøsten kommet skikkelig i gang, og det har blitt mange trivelige turer med hundene. Unghundene har kommet seg i god form etter kullene, og nå er det full trøkk i heia.
Lydighet og jaktlyst er på topp hos alle fire, så nå er det bare å kose seg fremover. Det blir førstkommende helg en tur sammen med 4 kamerater til Danmark på jakt for å skyte litt hjort, så det blir nok en veldig kjekk tur i godt selskap.
Den ordinære jaktprøven til Telemark går av stabelen 30/10 - 5/11. Der skal jeg dømme to hunder, så det blir spennende... Lykke til til alle deltagere der :-)
Råtassens I- Tøffi har fått løpetid nå, så da vil hun bli parret ved neste løpetid i april/mai-15.
Det har kommet mange gode tilbakemeldinger på valpene vi har levert denne sommeren, og det er jo veldig positivt, noen har allerede hatt sine første loser så tror det har vert et godt valg av hannhunder kombinert med mine tisper.
Hannhunder til neste års parringer er bestemt, så vi ser med glede frem mot nye kull til vår/sommer.

17/3-14
Tok meg en tur på skogen i kveld for å lokke litt på reven. Skar ut fløyta av en lekeball til hundene som lokkepipe, og det fungerte utmerket. Fuglene kvitert og sang, så en fikk en deilig vårfølelse denne kvelden. 3 rådyr kom hoppende over jordet, såg ut til å være geit med to fjordårs kje. jeg begynte å blåse i pipa, og musevåken svarte umiddelbart, jeg måtte nesten gå i dekning da de begynte å stupe ned mot meg... En gedigen mus tenkte de vel ;-) Reven kom etter 20 min. piping men var på for lang avstand til å skyte siden mørket hadde seget godt på. Kom så inn på 50-60 meter men sjansen bød seg ikke da den hoppet inn i skogen - den hadde nok kontroll på meg,-så denne kvelden var reven den lureste... Men det var en virkelig fin kveld på skogen i Lillesand, en tur som gjorde godt for kropp og sjel..


21/9-13
I kveld var jeg og Henk ute på skogen, og det ble to virkelig flotte loser som jeg må få skryte litt av i dag. Gazka kjørte en god los på 1 time og 40 min på geit og kje som turte veldig fint. Så var det Tøffi sin tur, hun tok ut en hjort som turte meget godt rundt oss i en time før den fikk vinden av oss. Det var så det varmet våre hjerter å høre på... Hjorten dro da ut på langtur på 1 km, vi hørte losen hele veien helt opp til 916 meter før Tøffi la av og snudde tilbake, så det ble kaffe og bålbrenning mens vi ventet på at hun skulle komme inn igjen, men hun er rask på bakveien inn igjen. En virkelig flott kveld på heia. Noe vi begge to setter stor pris på.

20/9-13
Ja nå nermer rådyrjakta seg. Hundetreningen startet i mai - jeg har vert i to harehegn og trent både søk og jaging på hare, samt å lære dem å jobbe på tap. Har vel nesten vert i skogen morgen og kveld siden 21 august for å trene hundene. Så nå håper jeg at jeg skal få litt igjen for dette i høst og neste høst. Har også vert litt på utstilling med unghundene så nå gleder jeg meg til å få noen fall for dem. Prøvesesongen har også begynt, og jeg har dømt et par hunder hittil. Vi planlegger også et kull på en av tispene våre som er norsk drevchampion.
Ønsker alle valpekjøpere lykke til på jakt, og til de som skal stille på jaktprøver.
Blir vel kanskje en tur også til sverige på jakt, og noen turer til vestlandet på hjortejakt.
Ønsker alle jegere med hjerte for dachs en god jaktsesong...

11/12-12
I dag var jeg ute med gamlegutta på skogen. Vi skulle gå på sporsnø, men det var ikke så mye snø. Det gikk alikevel å følge spor. 3 dyr ble observert på første opplegg, men dessverre ingen skuddsjanse. Det var en kjempeflott desemberdag med sol men 22 minus gjorde det kaldt... Vi fyrte bål og koste oss. Det ble ikke spart på jakthistorier fra gamle dager...  Så tok vi noen nye opplegg, men ingen knall og fall i dag, men alikevel en kjempetrivelig dag på skogen.


9/12-12
Var ute på jakt i går med gjengen. Det var en kald dag 14 minus men vindstille og sol - en nydelig morgen. 3 rådyr ble sett men sto på andre siden av byttet, så de fikk gå i fred. Los hadde vi, men det ble ingen fall. Atter en trivelig dag på skogen.

4/12-12
Var en tur ute i går. En flott dag på skogen med hund og los og fall. Alltid trivelig å være med den eldre garden på skogen. Her har vi mye å lære. Det var kaldt, og da varmet det ekstra godt med bål og kaffe. Det var heller ikke dumt at hunden fikk en flott los og jeg kunne høre når det smeller fra sakoen min. Det gjør en jaktdag fullkommen.
I dag ble det for kaldt for å slippe hund da det ble 16 gr. minus, håper på mildere temperatur i morgen.

24/11-12
I dag ble det knall og fall.. Først ut var Råtassens Tinka og det ble en grei los før det smalt fra skarpskytter Stuttleggen... Så gikk viggo og hentet Maya, men det ble ikke noe los med henne i dag. Vi var glade når sola viste seg, men med den kom da tåka sigende, og det la demper på sikten da Henk slapp Stuttleggens Ito. Som vanlig leverer Ito når den kommer på skogen. Han kjører en fin los i 1 1/2 time. Så er dagen omme - korte dager nå, men som vanlig en trivelig tur med kjekke venner :-)

28/9-12
I dag gikk turen oppover i dalen. Med på turen var jeg, Odd og Henk. Hunder var råtassens Tøffi og Kira. Jeg slapp Tøffi først, og hun søkte som vanlig greit ut. Det var 0 grader og frost i bakken. Hun kom etterhvert på en rådyrfot som hun arbeidet greit opp, og det ble uttak. Det dro litt rett ut i begynnelsen før det begynte å ture. Hun var på det lengste ute i overkant av 1 km før det kom inn igjen mot oss, men hun holdt seg hele tiden på naboterrenget. Hun kjørte denne losen i overkant av to timer før hun som vanlig kom greit inn igjen på bakfoten.
Så var det Kira sin tur. Hun søkte også greit. Det var litt mye elg her så vi valgte å koble henne inn og gikk litt lenger inn i terrenget da hun begynte å skrike i bånd. og steilte opp på bakbeina. Rådyrene stod nok ikke lenger enn 15 - 20 min. fra oss. det ble selvsagt direkte uttak. Det tok en liten runde før det stakk rett ut og kom forbi Odd i full fart, det var geit med 2 kje. Disse dyrene turte hun meget bra med i 70 min. før Henk valgte å koble henne. Han fikk geita og kjeene forbi seg. Kjeene var ikke større enn lampeskjermer, så de må få sjanse til å vokse seg litt større i løpet av sesongen. En trivelig dag på skogen.
Det var to som håpte på at jeg skulle få se rådyr i dag så de kunne mobbe meg resten av livet, pga at sluttstykket låg gjenglemt i våpenskapet :-)


19/9-12
I går var jeg og Henk på skogen med hundene Ito og Råtassens Tøffi. Begge hundene tok ut hver sitt dyr, og vi møttes oppe på Hatten som det kalles på fjellet der. Det var bare å fyre bål og høre på fin musikk :-) Begge turte fint med rådyrene på hver sin kant. Det må vel sies at hundene nå begynner å få topp kondisjon nå som vi har fått trent dem så mye. Som vanlig en fin dag på skogen, og vi ser frem mot jaktstarten..

5/9-12
Jeg og Henk tok oss en tur på heia i dag. Henk hadde med Loya og jeg hadde med Tinka. I dag fikk de virkelig prøvd seg. vi var ikke ute før i to tiden. Det var mye vind og tørt vær. Begge hundene jobbet bra og stod på fot på hver sin kant,-uten at dette førte frem til noe. Ut mot kvelden fikk Loya endelig utredet en fot som ble uttak på rådyr som buktet meget bra i 1 1/2 time. Losen varte i 2 timer og stoppet ved bekken på Hobbesland. Denne bekken er meget dyp og bred. Tinka fikk også ut dyr ut mot kvelden, det var en hjort som turte greit før den skar ut etter 1 1/2 time. Tinka havnet også oppe ved bekken på Hobbesland som er et vanlig kryssningspunkt både for hjort og rådyr.
Som vanlig en trivelig ettermiddag på skogen.
2/9-12
Fikk en trivelig telefon på morgenen. Harry hadde vert ute og sluppet Råtassens Tara på hjorten. Dette er en meget lovende hund jaktmessig, hun har 2 førstepremier på drev. Hun tok opp en hjortefot, det var ikke lenge før losen var igang. Etter 40 min. får Harry skuddsjanse og hjorten går ned for full telling. Det var første hjorten for Harry og første fallet for Tara, så her var nok både hund og fører svært fornøyde. Tara er litt over 2 år. Foreldre til Tara er NSJ(D)CH Råtassens E-Tinka og SJ(D)CH Walton.
Jeg og Henk tok også turen på heia i dag med Råtassens Tøffi og Kira. Tøffi hadde to greie loser og Kira hadde også en fin los på rådyr. Kira begynte på en ny fot men var noe grov i målet, sansynligvis ble hun angrepet av grevling og ble bitt i rumpa og det blødde mye. Vi kjørte henne hjem og tok med Gazka Hun fikk også ut dyr og kjørte en grei los. Alltid trivelig på skogen når Stuttleggen og Råtassen drar i vei.

31/8-12
Var med Raymond Pedersen og Råtassens Fox i harehegn i dag. Det ble Fox sin første los. Han tok ut hareungen etter 5 min. og kjørte den veldig bra i 40 - 45 min med noen små tap innimellom. Haren kom forbi oss en gang. Så forflyttet vi oss i hegnet, og Fox tar ut en voksen hare som viser seg å være verre å jage på. Fox jobbet iherdig i to timer. En trivelig dag i hegnet..

28/8-12
Tok meg en tur med Råtassens Tøffi på skogen i går. Må vel si meg fornøyd med både lostider og søket. Hun søkte veldig bra ut låg opp mot 200 meter ute på søkene og kom greit inn igjen. Hun tok da utigjen på 250 meter og begynnte da å støte på en hjortefot. Så ble det uttak og los. Hun loste på den i  45 min. Hjorten kom inn til meg 25 meter ,- en spissbukk. Valgte da og ta henne inn når hjorten oppdaget meg og skar ut som en strek. Vi forflyttes oss så til et nytt område begynnte da og bli varmt en 18 - 19 gr. Hun lå da ute på søk og jobbet til hun kom på en rådyrfot som hun arbeidet fint opp til uttak. Dette rådyret buktet veldig fint. Hørte henne ca godt rundt timen før det skar ut. Hun gav seg og kom greit inn på bakfoten. en bra dag på første slippet for sesongen. 


26/8-12
Tok meg en tur med Tinka,- reiste ut kl 06 på morgenen det var ti grader så det var kjølig og fint. Var fornøyd med søket i dag men kom så på en harefot inne i granplantinga og holdt på med den ca en halv time .-det hadde jo fallt mye regn i natt så det var ikke så enkelt. Hun kjørte så haren i 1 og 1/2 time med noen få tap innimellom. Hareungen passerte meg en gang. Hun kom så innigjen til meg og stakk så ut igjen med en gang. Hun gikk da på en hjortefot en kort stund før det ble uttak. Hørte hjortelosen ca en times tid før det dro ut på en langtur på 2 km. Hun kom så greit inn på bakfoten, men ikke helt inn til meg før hun sprang på et rådyr. Dette dyret fikk hun til å bukte meget fint. Jeg hørte henne krystallklart i ca 2 1/2 time. Hun dro så ut på langtur når jeg blåste på tapet, men hun valgte i dag å lukke ørene helt når jeg prøvde å blåse henne inn, så dyret ble støkkt. Hun la etterhvert likevel av , og kom ned av heia. Henk var ute med Kira Hun kjørte en fin los i 1 time og 45 min. Henk valgte da og ta henne av. En flott dag med mange loser på heia. Må vel si meg fornøyd når Tinka kjører tre arter på en tur så tidlig i sesongen.

24/8-12
Da er sesongen endelig i gang. Både Tøffi og Tinka har hatt rådyrloser tross at det har vert varmt de første dagene. Mocca har også hatt sin første rådyrlos på 30 min. litt vel mye til å være så ung. Har også vert i harehegn noen ganger for å gjøre henne spornøye. Var en tur i går slapp Tinka først inn for å få ut haren. Hun kjørte den i 50 min før jeg blåste henne av, ikke lett å jage på harunge - de springer jo som kanonkuler. Hentet så Mocca og slapp henne på . Hun jaget i 10 - 12 min. men jobbet veldig på fot etterpå. Nå blir det ut å slippe hundene i helga. Så er den nye valpen vår født for en uke siden. Den skal vi hente i midten av oktober. Så det er mye som skjer i kennel Råtassen fremover. To kull er også under planlegging med to gode hannhunder som jeg har valgt ut.

13/1-12
Ble invitert med hundeeier Raymond Pedersen i Lillesand for å høre Råtassens Tango på skogen i dag. Han er norsk drevch. med 51 poeng x 2 og 52 poeng D-Cert. Nå fikk jeg sjanse til å høre om han kunne leve opp til disse flotte poengsummene, og det var det ikke tvil om i dag. Fikk en dag på skogen med Tango som jeg ikke så alt for ofte har opplevd. Denne hunden imponerte meg stort. Han tok ut rådyr geit som passerte oss 8 ganger på en totimers los. ikke en enkel geit å jage på for hun krysset sine spor gjentatte ganger for å riste hunden av seg. Siste gang fikk vi rådyret forbi oss på 5 meter, så da gikk vi på strengen og fikk koblet Tango i full los. Raymond hadde med seg videokamera, så det ble en flott filming av alle rådyrpasseringene. Takk Raymond for en fin dag på skogen med deg og Tango.

 

19/12-11
Første hund som ble sluppet i dag var en korthår, det var en bra jakthund , den kjørte en flott los i en time og 10 min. Den var artig å høre på da den var flertonig.  Jeg fikk skutt en flott bukk etter en god los. Så tok vi mat og kaffe og koste oss. Så var det Tinka sin tur, hun tok ut - og det viste seg å være rev. Såg reven 3 ganger før jeg fikk sjansen 4 gangen og da ble det knall og fall - en stor hannrev. Ikke mye å legge ut bilde av når de blir skutt med rifle. Tinka jagde på den i 1 1/2 time. En virkelig flott dag på skogen.


22/11-11
Jeg, Råtassens Tøffi, odd og Kjell reiste på skogen i dag. Kjell og Odd gikk på post mens jeg gikk med tøffi. Det tok ikke lang tid før hun fikk overvær av et rådyr. Det turte rundt Odd i en time, han såg dyret 2 ganger men fikk ikke skuddsjanse. Jeg stod på toppen av heia og hørte hele losen. Jeg tenkte i det stille... i dag skulle det vert prøvedag... Jeg gav melding til Kjell at han måtte gjøre seg klar for jeg kunne se på GPS en at det gikk mot ham. Det tok ikke så lang tid før det smalt, Tøffi kom fint inn på fallet, og var stolt som en hane som vanlig. Det ble en halvannetårig geit, perfekt dyr. Vi samlet oss og og lagde stort bål og stekte bacon. Kjellfrid som nå er meget høygravid kom opp sammen med Sara på 3 år, og vi koste oss på bålplassen.
Vi tok så et slipp til, og Tøffi begynte på en fot, men så kom mørket og jeg måtte koble henne på. En kjempetrivelig dag på skogen med los og bålbrenning :-)

3/11-11
Tok en tur til Randesund i dag med Tøffi. Det var duskregn med litt byger innimellom, litt tåkete og vind. Tøffi begynte med en fot som hun jobbet opp et par hundrede meter, men det var ikke maximal vind for meg der jeg stod. Det ble uttak etter ca 45 min. med fotarbeid. Skjønte fort at dette var en hjort, - det er ikke helt vanlig her ute... Det begynte å gå i store sløyfer før dyret fikk vind av meg. Det dro da ut i mange rette strekk, og jeg hørte Tøffi i ca 1 1/2 time, før dyret snudde helt ute i Høvåg ved Kvåse. Losen hadde da vert ute på 2 1/2 km, synes godt hun kunne sluppet dette dyret, men jaktlysten er vel for stor ? Hørte losen da komme innover meg , og hjorten passerte meg på en 600meter, tror det var en 6 eller 8 tagger, men dette dyret kunne jeg ikke skyte. Så da ble det litt trening på innkalling. Tøffi koblet da av etter to blås, og kom inn til meg. Jeg hadde da tenkt å gi meg da vi gikk ned fra skogen, men så tok hun ut igjen og fikk ut rådyr. Det jagde hun i store og fine sløyfer i 1 time og 45 min. Såg på sporene at det var geit og kje, så de ønsket jeg å spare. En fin dag på skogen.

29/10-11
I dag reiste Råtassen og Stuttleggen for å slippe noen hunder. Hundene var Ito, Hloya og Tinka. Det startet med hver sin harelos på Tinka og Hloya. Henk gikk videre med Hloya som fikk los på en hjort som dro utover 1 km rett frem. Tinka gikk på en lang fot før hun fikk rådyrene opp. De jagde hun på i ca 45 min før de krysset en stor elv som hunden ikke kunne komme over. Vi tok da siste slippet med Ito. Han tok ut to dyr etter 2 min. De buktet rundt meg i 1 1/2 time. Henk lurte på hvorfor det ikke smalt...? men jeg sa.. "tar det på tredje runde" og så skjedde...Det kom geit og kje, - jeg tok da kjeet og lot geita gå. Det var et stort kje. Lostid 1 1/2 time. Ito kom fint inn til fallet. En fin dag på Byglandsfjord.  


22/10-11
En fin gjeng reiste på jakt i går. Odd, Robert, Ove og sønnen hans , samt meg og Tinka. Det var et vanskelig føre, det var minus 5 når vi kom , og når de gikk ut på post begynte det å regne så temperaturen steg til rundt 0 grader og ble til frost på bakken. Tinka stod på i 3 timer men klarte ikke å få ut rådyr, regner med at føret hadde skylda her, for dette er jo noe hun kan. En del elg ble observert i området, men dette bryr hunden seg ikke noe om. Vi møttes da med bålplassen og stekte bacon og pølse. Dette er jo en del av jakten som det er koselig å ta seg tid til, og praten går da alltid livlig over kaffekoppen. Nytt opplegg ble planlagt. Det var mye spor og skitt sett under det siste opplegget. Tinka kjørte en streng ut , men kom tilbake. Det hadde nå blitt 9 plussgrader, så det burde være ypperlig for å få ut dyr. Ove måtte reise, men vi andre tok siste drevet med Tinka. Hun begynte da å skravle på fot og fant strengen ut. Hun reiste da 6-700 meter ut før det ble los oppe i lia. Det gikk rett til fjells, men er så godt kjent, at jeg visste dyrene ville komme ned etter hvert, og det gjorde de. 3 dyr snudde i granene foran meg, og gikk opp til Odd, som fikk inn et velrettet skudd. En fin 6 tagger datt i bakken etter 1 1/2 times los og det var i grevens tid for klokken var blitt 18.30. En fornøyd gjeng reiste hjem etter en kjempefin dag - tilslutt. Skytteren lot seg ikke fotografere i motsetning til meg som alltid villig poserer  sammen med jaktutbytte ;-)

20/10-11
I dag reiste jeg med Alfa og Tøffi ut for å jage rådyr. Slapp Tøffi 06.30, det hadde vert en 4 -5 dyr ute og beitet og Tøffi er meget spornøye og skal ha med seg alt... reiser så rådyr og det buktet meget pent frem til de fikk vind av meg. Det var mye vind ute i dag. Lostid på 55 min. og hun kom så inn til meg. Hentet da også Alfa i bilen slik at hun også kunne få en los. Hun søkte ut med en gang og det var ikke lenge før hun reiste dyr. Det buktet fint før hun dro et stykke utigjennom. Jeg valgte da og slippe Tøffi dersom hun kunne reise dyr et annet sted, men hun hengte seg på Alfa, så det ble vel ikke helt etter planen. Losen buktet meget fint rundt meg , men på ny fikk rådyrene ferten av meg pga. vinden. Det passerte geit , bukk og kje. Bare bukken var målet for jakten (sparer geit og kje)  men han hadde for stor fart forbi i dag. Lostid ble rundt 2 timer. Valgte så og sette Alfa i bilen, og tok så en tur innover med Tøffi. Tøffi begynte å gå på ny fot og det tok ikke lang tid før hun reiste det. Det var geit med 2 kje. Det ble bra bukting før geita parkerte kjeene, då begynte hun å legge ut på lengere strekker. Lostid ca 1 1/2 time. Valgte så å gå skogsveien ned, og tenkte meg hjem. Hunden bruker gå løs på siden. Tøffi gikk foran meg, og plutselig ser jeg hun får ferten av nytt dyr. Det er ikke lenge før det på nytt klinger i heia, jeg skjønner fort at det nok er kje hun loser på. Det bukter veldig fint rundt meg, det er på det nermeste ca 125 meter uten at jeg får se dyret,- på det lengste er det ca 300 meter unna. Denne losen får jeg høre hele tiden i 1 time og 55 min. før hun legger av. Det må jeg si må være en topp dag på skogen med så mye musikk på heia :-) Har vel fått betalt for å ikke skyte alle dyr slik at det nå er litt dyr i heia å jage på. 


17/10-11
Reiste til vestlandet på hjortejakt, med på turen var kone og barn og hunden Alfa. Det var stygt snøføre over fjellet, men vi har vert ute en vinterdag før, og hadde skodd oss godt med piggdekk. Det var øs pøsende regnvær og nordavind, så det ble til å snikjakte i skogen, samt å sitte på bøen på natten. Hørte brøling av to ulike bukker de to første dagene. Tredje dagen satt jeg oppe i skogen, og fikk se en spissbukk på vei ned på bøen, men den skulle vise seg at ikke var lett å få. Den gikk i skogkanten og stod der en time før den turte å slippe seg utpå. Jeg valgte å prøve å stille inn på den, satt i 20 min og såg bare ryggen på den, så jeg valgte å knekke en liten kvist slik at den strekkte på halsen, og dermed hadde jeg et godt mål for kula. Et fint slakt på 54 kg.
Den 4 dagen var jeg inne på en større bukk, men denne var større enn den jeg skulle ha. Men det er viktig at det er kronhjort igjen i skogene som kan bære avlen videre.
En koselig uke med familien til Kona, der vi alltid får oppvartning og godt stell. Nå bærer det videre til Sverige neste mandag på rådyrjakt med hundene.

15/9-11
Var ute en tur med Tøffi og Alfa i går. Slapp Alfa som nå er 10 år. Det var ikke lenge hun jobbet på foten før hun reiste geit med to kje. Geita og kjeene passerte på 40 - 50 meter og turte fint før hun dro over en myr med mye vann, og hørte at hun ble hengende litt etter der, før hun kom opp i en hogstflate- da ble det på nytt fart i dem. Gikk da opp på andre siden av heia og slapp Tøffi, hun jobbet iherdig med foten før hun reiste dyr. Det var skikkelig klem. Rådyrbukken passerte meg på ca 70 meter - en flott 6 tagger. Begge hundene turte rundt meg på forskjellige dyr, det var godt å høre musikk i heia igjen etter mange turer med lite funn pga. mye vann. Alfa holdt losen i 1 time og Tøffi blåste jeg av etter 1 og 1/2 time da hun ble hengende litt etter i de blaute myrene.

I dag reiste jeg og Tinka hjemmefra i 6 tiden for å prøve om vi kunne få en hjortelos. Med på turen var Henk og Gazka og Kira. Henk hev meg av når vi kom opp i dalen. Tinka søkte godt ut , men vi gikk i 1 time før vi kom på noe fot. Tinka begynte å støte på fot, og jeg skjønte fort at det var hjort. Det gikk ned i den bratte heia, og der ble det stålos i 10 - 12 min. før det løsnet igjen. Losen gikk i en time før kronhjorten kom gående opp til meg på 25 - 30 meter. Jeg valgte å blåse Tinka inn da hun kom. Vi gikk da til nytt sted. Jeg hører på radioen at Henk kan fortelle at kira jobber på en fot en stund før hun så får uttak, sansynligvis er dette også en hjort som hun så får los på. Da har også Tinka på nytt funnet en hjortefot som strekker seg ut en 400 meter før det blir los. Begge losene passerer meg på innsiden med hver sin hjort. Kira jager ca 1 time og Tinka ca 45 min. før de slepper. To kjempefine loser. En veldig trivelig dag, noe det som oftest blir når jeg og Henk er på skogen.

28/8-11
I dag tok jeg med Råtassens Tinka for å slippe henne- årets første slipp etter kullet. Henk og Ito var også med. Vi delte oss på hver vår hei. Ito søkte bra ut sa Henk og reiste vilt nesten med en gang. Han var en drøm å høre på der jeg satt på orkesterplass og hørte på ham i nesten 1 1/2 time. Jeg var meget fornøyd med Tinka som søkte 400-500 meter ut og jobbet hele tiden til hun kom på en fot som hun jobbet iherdig med i 30 min. før hun reiste rådyrene. Det var en fryd å høre henne jage igjen. Lostid ble godt over timen. Da ville Henk se innkallingen min med egne øyne... Jeg sendte en tanke til vår herre om å lykkes ;-) blåste henne inn på ca 300 meter og Henk gav meg 6 på lydighet!! En trivelig tur på skogen. 

21/8-11
Jeg og Henk var ute i dag og slapp på hver vår hei. Tøffi hadde overværet med en gang og stakk rett ut - hørte et par gnell for det var stålos. La da på sprang for å sjekke om det skulle være elg, men det har hun ikke jaget før... Hører da både skrik og hyl fra hunden før jeg rekker å komme fram, hun har da sprunget på en 8 taggers hjort. Hun får da skikkelig juling før jeg rekker frem og får skremt hjorten. Hunden er tydelig preget av dette. Jeg får tak i Henk og vi går ned fra skogen. Jeg går til et terreng der jeg vet det er mye rådyr for jeg tenker det kan være lurt i tilfelle hun er blitt skremt av hendelsen. Hun var skeptisk på å slå ut, så hendelsen har tydelig preget henne... håper det vil gå over, så vi forsøker igjen når hund og eier får roet seg litt. Tøffi har fått en hevelse i ene lysken, så dette kan jo også virke inn.. en litt dårlig start på sesongen.

28/11-10
I dag reiste jeg og Odd og gjengen fra Lillesand og hundene stuttleggens casper og beagelen Tessie på jakt. Det var bitende kaldt -10 grader og vindstyrke 12, lurte en stund på om det ikke hadde vert bedre å ligge i senga med kona, men jaktlysten ble for stor. Tessie var første hund som skulle slippes. På veg opp til post fikk jeg se en elgokse  og ku og kalv. Det var ikke lenge før losen gikk, men losen gikk mye høyere enn der jeg stod, men det ble rene elgsafarien da det kom ennå ei elgku med kalv. Losen gikk i flere timer, men skar så ut av terrenget. Henk ble urolig for han kunne ikke få tak i Viggo på radioen, men når vi kom ned til bilene var det en bil som stod og sveiv, og her låg Viggo og sov opp etter varmeapparatet. Nytt opplegg ble lagt for Casper, vi gikk på post men dyrene skar rett ut og opp på høyfjellene. Henk fikk sprunget inn Casper etter ca 1 1/2 times los. Tessie var også kommet til bilen da, og det var vi glade for. En flott dag med fine loser, men bikkjekaldt!!! Så nå kryper jeg inn i varmen hos kona igjen...

22/10-10
Vi reiste til vestlandet 15/10 på hjortejakt hjemme hos foreldrene til Åse Britt på Frøystad. Var ute første kvelden og speidet etter hjort, fikk da øye på et dyr som stod i skogkanten, da var det å sette tankene i gang for å kunne stille inn på dette dyret, for det var ikke den enkleste vinden. Måtte da krysse elven for å komme opp på en kul, og rigget meg til. Skuddet gikk da dyret stod på ca.150 meters hold. Jeg såg det ble et skikkelig treff, og dyret tok rett ut ,-sprang 60 - 70  meter og til min sedvandlige flaks, sprang det rett på elva, var da redd at det skulle ta nedover elvestrømmen, så jeg sprang frem til bredda, der dyret låg og bakstet i elva. Jeg tok frem kniven og ville stikke det i nakken, det endte med at jeg fikk tak i ørene og plutselig låg både jeg og hjorten i elva. Jeg fikk da stukket dyret, og bakstet meg i land, like etter kom det en bonde med traktor kjørende, han hadde sett både meg og dyret gå i elva. Vi fikk da dradd dyret helt opp, men det var en kald fornøyelse med bad i 4 minusgrader. Da var det bare å få ut innvollene og skiftet tøy før vi fikk dyret hjem.
Var så ute flere netter og morgener, men det var ikke mye dyr å se, men hadde noen nesten sjanser. Siste kvelden fallt det godt med snø, så da satset jeg på måneskinnsjakt mot en ganske kvit bakke. Såg mye dyr denne natten og det var en utrolig opplevelse av mye hjort som brølte rundt meg, det var rene konserten... Planla å rigge meg til bak noen rundballer for å se om dyrene turte seg ut. Fikk da øye på ryggen på et dyr bak noen andre rundballer, og gjorde meg klar, men da dyret reiste på hodet ser jeg at dette er et dyr jeg absolutt ikke kan skyte... En praktfull kronhjort av et kaliber jeg kun har sett lignende til en gang for flere år siden. Han hadde nok en 17 - 18 spir og måtte nok ha horn til over gull. det raser mange tanker gjennom hodet mitt, han starter å brøle så jeg blir helt skjelven. Da får jeg se hvordan det lever av dyr som springer frem og tilbake i skogkanten, det er litt av et harem han har.  Lenger ute  får jeg øye på en 7 - 8 dyr til, og rigger meg på nytt og klarer å fylle kvoten. Dette var en flott jaktopplevelse, og toppen var å oppleve storbukken på nærthold selv om det ikke var min oppgave å skyte denne. Denne natten vil nok ligge lenge i hodet mitt, og dermed et verdig punktum for jakten denne høsten.
Full vinter ble det de siste dagene, så turen hjem ble dryg på glatte veier. Godt å komme hjem igjen til bare veier her.


18/12-09
Turen gikk til Høvåg. Hunden Alfa, Odd , Knut Olav og meg skulle treffe Kennet og Kjell. Odd kjørte i egen bil da han hadde vakt på jernbanen. Det var en kald desemberdag med 14 minus grader. Var litt i tvil om jeg turte å slippe hunden i dag. Guttene gikk på post mens jeg gikk for å slippe Alfa. Det var kolosalt med spor, men det såg ikke ut til å være nye... Alfa tok ut en rev, men den hang hun ikke lenge på. Har misstanke på at det var dårlig vitring i dag. Alfa arbeidet veldig bra i dag, men slet med at det festet seg isklumper mellom potene. Jeg fikk se en hjortehind som låg i solen og fikk koblet Alfa, for her har vi ikke lov til å skyte hjort. Fikk ikke ut noe rådyr i dag, så enten var det for kaldt med for dårlig vitring, eller så var rådyrene ikke der. Vi fyrte opp bål, og hadde med oss mye god julemat. Praten gikk livlig rundt bålet. En trivelig men altfor kald dag på skogen.

11/12-09
Turen gikk oppover til Byglandsfjord i dag, jeg, Odd og Alfa skulle treffe gjengen fra elgjaktlaget på hytta til pappa. Guttene gikk på post på Tveitå, og jeg gikk for å slippe Alfa i Rustedalen. Alfa søkte bra ut i dag i store sløyfer på 200 - 300 meter. Etter en times tid med søksarbeid, kom hun på rådyrfot, hun jobbet seg greit opp på foten i 10 min. før hun fikk los. Losen turte ut igjennom hogstflatene på Tveitå i flere sløyfer, før det skar opp mot Tveitågården til John uten at det ble noen skuddsjanse for ham. Losen bar videre oppover til Loggbråtan der det turte rundt en god stund og det bar så videre til Fiskeløs der det også begynte å ture en stund. Så skar det videre mot utløpet ved fiskeløs, og denne elva ble for stor å passere for Alfa. Alfa la da av og returnerte kjapt tilbake til meg. Lostid ble ca 1 og 1/2 time (hørbart) Alfa ble sluppet på nytt, men uten å få nye rådyr på beina til tross for mye spor, var det ikke helt nytt. Synes Alfa jobbet bra i dag.
En hyggelig dag med elgjaktlaget som ladet opp før julebordet i kveld der de skal kose seg med rødbrus og indrefilet. 

6/12-09
I dag gikk turen til Lillesand. Med på turen var Knut Olav ,Viggo Henk og meg, samt tre Stuttleggen bikkjer. Opplegget ble lagt, på post gikk jeg , henk og Knut Olav. Viggo gikk for å slippe Milli, Jeg hadde sett spor av to rådyr som gikk inn i opplegget men de hadde passert posten min før jeg var på plass. Milli ble sluppet og kom i fullt drev på den inn til min post, hun hoppet midt ut i elva, men svømte tilbake til meg, her var for mye vann til å krysse. Viggo fikk koblet Milli, og Henk gikk for å slippe Gazka på den andre siden. Det ble los med en gang, to rådyr kom opp til Henk uten at det ble skuddsjanse for han, Gazka kjørte en kanonlos oppe på toppen. Dyrene kom ned mot meg, men snudde opp igjen, kom ned for andre gang og hoppet på tjønna uten at jeg kunne skyte på dem. Gazka kom etter og Henk fikk hevet henne over elva. Da delte dyrene seg sannsynligvis, bukken kom ned til Knut Olav, og endte med beina i været, Gazka gikk rett over på det andre dyret når hun hørte det smalt, hun ville tydeligvis mer, så hun hadde ikke tid til å stoppe ved fallet. Dyret kom inn til meg for 3 gang men da var det ikke lenger bønn - sendte av ei kule og det raste over elva og datt på andre siden. Gazka kom i fullt drev bak dyret, og Henk kom bak og fikk hevet henne over igjen så hun kom inn til fallet. Dette må jeg si var en fantastisk dag med lostid på 1 time og 15 min. og to rådyr døde i losen. Her gjorde Gazka jobben fullt ut i samarbeid med Horveraksbrødrene som er utmerkede skyttere. Dagen ble avsluttet med kaffe og spekemat fra Canada ,som Viggo hadde med, oppe på jaktkoia der vi fyrte i ovnen og koste oss, en fin avsluttning på en flott jaktdag

1/12-09
Turen gikk oppover i dag jeg, Odd og Råtassens Tinka. Det var en fantastisk flott desemberdag med 7 - 8 minus og 15 cm skaresnø, så det bråkte fælt. Så i dag fikk jeg testet beina til Tinka, hun gikk på fot i 15 min. før hun reiste rådyret, det gjorde store sløyfer før det som vanlig gikk ut i Helvetesheia der hun måtte legge av etter en time. Hun kom greit inn igjen på bakfoten til meg, hun hadde da i mellomtiden funnet noe nattgamle rådyrtråkk så hun gikk å tustet på de en 15 - 20 min. før hun fant uttaket. Så i dag tror jeg jeg må bruke litt kraftige ord, hun kjørte en jævelsk flott rådyrlos som det er lenge siden jeg har hørt. Hun loste rundt oss i 2 1/2 time og det gikk som ei klokke, var på det lengste ute 600 meter, begynte å bli mørkt i halv 5 tiden så det var på tide å få henne inn , begynte å blåse på henne på 400 meter, hun hadde da retning mot meg, med drevdyret foran. Dyret passerte bak ryggen på meg på 70 - 80 meter men hadde for stor fart, det hadde selvfølgelig registrert meg når jeg både ropte og blåste i hornet. Gikk da opp på sporene og fikk koblet Tinka da hun kom 3 - 4 min. bak. Hun hadde tydeligvis ikke tenkt å gi seg og prøvde å komme ut av hundebåndet. Til tross for skarpt føre, kunne jeg ikke se noe på potene i dag, og det er bra. En flott dag på skogen som jeg vil huske lenge.

29/11-09
Hadde Frank Haug fra bladet Jeger på besøk igjen for å fullføre artikkelen om jakt med dachs i jubileumsboka til Jeger. Hadde en sosial kveld med mye jaktprat, og Åse Britt hadde laget til god mat på kvelden. Vi reiste til Øyvind neste dag, der Råtassenhundene stod klare. Det ble loser, og knall og fall. Mer kan jeg ikke fortelle, men det kommer i jubileumsboka. Håper Frank har fått mye stoff på sine 5 turer her, så det blir god underholdning for flere enn oss som har vert med.

6/11-09
En fin gjeng reiste på rådyrjakt i dag. Jeg og Odd reiste før Terje, som skulle ta oss igjen etter en tur hos legen. Hunder for dagen, Alfa og Tøffi. En del spor var å se, men ikke noe nytt. Etter hvert kom Terje og Råtassens Fie. Vi la da et nytt opplegg på andre siden. Et enslig dyr ble sporet på snøen, et bittelite kje som tydeligvis gikk alene. Det hadde beitet stort sett over alt, så her gjorde Fie et bra fotarbeid, og hun fikk dyret på beina etter ca 20 min. fot. Losen gikk tett rundt oss i ca 1/2 time før det smalt fra Terje. Det var det minste rådyr han noen gang hadde skutt, kunne ikke veie mye mer enn 2 kg. Tydelig at det hadde mistet moren, og det er godt å få skutt disse dyrene som ikke overlever vinteren alikevel.
Siste opplegg for dagen legges , spor etter to voksne dyr har blitt sett. Odd og Terje går på post, og Alfa blir sluppet. Det kommer et rådyr forbi Odd fra Terje som sansynlig er blitt støkkt. Men dette går over elva, og Alfa kommer ikke over her. Jeg går videre, og Alfa reiser nytt rådyr, men det viser seg å ha passert Terje før han kommer på post, så vi kobler Alfa, da mørket begynner å sige på.
En veldig trivelig dag på skogen for to og firbeinte.

1/11-09
Turen gikk oppover i dag. En fin gjeng stillte på rådyrjakt med stuttleggens Casper. Dagfinn lå hjemme i svineinfluensa tror vi, - eller kanskje det ble litt sent i natt??? 3 rådyr ble sett ei geit med to kje, så vi bestemte oss for å slippe på de.  Vi regnet med at dette var bankers opplegg, planen var å ta eit kje. Casper ble sluppet, og durene kom forbi Jim, men uten skuddsjanse. Dyrene kom også opp til Jan Erik, men da det var vanskelig å se om det var geit eller kje, måtte denne sjansen gå. Losen gikk da videre, og lostid ble ca 2 timer før Casper ble koblet. Nytt opplegg ble lagt, Casper ble sluppet, og fikk los med en gang. Henk sprang da for å ta Casper da dyret sprang feil vei ut av postrekka. Nytt forsøk, og Casper fikk ny los etter 10 min. fotarbeid. Losen turte fint rundt oss, før dyret kom opp mot meg. Dyret hadde så stor fart at jeg lot være skyte - en kjempeflott stor rådyrbukk. Losen turte videre og krysset elva. Casper hev seg på elva, så her er det ikke mye redsel. Henk fikk tak i Casper etter en lostid på 1 time og 40 min.  Casper kjørte to flotte drev - cert loser i dag, som var gøy å høre på for oss alle sammen. Takker for en hyggelig tur.

31/10-09
Møtte opp i dag til den 3 reportasjen med bladet jeger. 7 mann stillte. Flere av Råtasshundene stillte i dag. Det ble fine loser og atter en gang fall, så nå satser vi på at Frank Haug har masse stoff å skrive om i jubileumsboka til JEGER 2010 - 2011


30/10-09
Endelig var dagen kommet til at jeg kunne slippe Råtassens Tøffi, en dag jeg har ventet lenge på. Måtte først få henne godkjent som ettersøkshund, noe hun nå er blitt. Hadde med meg lesestoff og en kanne kaffe. Gikk oppover skogkanten og det var tydelig at hun likte å slippe løs. Plutselig får jeg se en rev som sitter oppe i skogen, dette merker også Tøffi, og springer frem og tilbake, før hun får øye på reven. Her blir det så full musikk med god lyd i 8 min. før den går i ei ur. Får da tak i Tøffi og går til et annet sted. Slår meg til ro et annet sted, og hun ligger ute 50 - 70 meter i søket. Alt er jo spennende den første dagen. Det blir spennende å holde på, men kommer til å ta det piano - så lenge rådyrene er der er det alltid råd å få en los før eller senere, det viktigste er jo nå å få henne skogsvant.

15/10-09
Jeg og Råtassnes tinka og Odd reiste ut på jakt i dag, vi kunne skyte både hjort og rådyr. Det var kaldt når vi kom opp gjennom dalen 6 kuldegrader og frost i gresset. Odd gikk opp for å poste, mens jeg gikk for å slippe Tinka. Det tok ikke lang tid før hun fant rådyrfot på ei porsmyr. Foten utredet hun greit, så det var ikke lenge før det ble los. Losen turte ned mot bygda og slo noen store sløyfer rundt oss før det slo ned på noen fæle hyllepartier. Her er det ikke lett å ta seg frem for dachsen. Jeg hørte henne i 3 kvarter, så jeg vet ikke helt den fulle lostiden. Tinka kom greit inn, så jeg gikk videre for å få inn nye dyr. Hun kom på en hjortefot som hun gikk på i 13- 15 min. før uttak. Losen slo nedover og rundet opp mot meg. Dyret passerte meg på 70 - 80 meter men det var en kvist i veien, så jeg valgte å ikke skyte. Hjorten fikk da vinden av meg å stakk rett ut. Hun var ca 1.1 km ute før dyret kommer innover igjen nesten i samme løypa. Denne gangen passerer dyret på ca 150 - 200 meter uten at jeg fikk se det. Hun drar videre opp mot Odd, men sansynlig får hjorten vinden av Odd også der. Losen drar denne gang ut 600 meter i luftlinje. Lostid i overkant av 2 timer. En stødig og fin hjortelos i dag, men jeg savner fortsatt litt mer lydighet.  Dagen avsluttes med bål og kaffe i en nydelig sol med skyfri himmel og frost på bakken.


12/10-09
Tok meg en kveldstur med Tinka. Det ble fot med en gang, den jobbet hun med i ca 15 min. før hun reiste dyret, Det buktet tett inne i et granholdt i 1 time og 10 min. Jeg skjønte fort at det var noe som ikke stemte siden hun ikke fikk dyret ut av granholtet. Hun var nok i fua på rådyret flere ganger for hun skrek veldig. Til slutt kom rådyret rasende ut av skogholtet der jeg satt, det var det minste rådyr jeg har sett på mange år, det må ha blitt født svert sent, det var et lite kje som veide toppen 4 kg. Så da smalt det, som dere kan se under jaktbilder, hadde det sommerpels enda. Litt unormalt synes jeg...., En fin kveldsjakt.


9/10 - 09
Har hatt en flott uke på vestlandet på hjortejakt. Det ble foretatt loddtrekkning av dyrene, og jeg fikk 3 koller på min kvote. Litt av spenningen gikk vekk da jeg ikke hadde et hanndyr å skyte men men... De andre jaktet på måneskinn i helgen, mens jeg fikk morgenjakten. Jeg gikk opp første morgenen i stiv kuling og regn og satte meg ved en sti der jeg visste dyrene kom opp. 3 - 4 dyr passerte meg i mørket, men hadde for dårlig lysforhold. Da tenkte jeg at faen var løs og at ikke Råtassen fikk skyte. Da begynte en kronhjort å brøle 50 meter ovenfor meg, jeg kjente nakkehårene reise seg... en kolle hopper opp og spisser ørene 200 meter oppe i en hogstflate. jeg må finne ut om hun har kalv først, men det har hun ikke, jeg legger da zollien an og trekker av. Kolla springer da 30 - 40 meter før hun faller om. En vellykket morgen.

Går ut da neste morgen, setter meg i 5 tiden på samme plassen, guttene har da jaktet hele natten på måneskinnet, så jeg ser litt svart på at det er lukt i hele området. Får da en svær kronhjort på ca 150 kg forbi meg, et prektig syn og brunstlukten river i nesen. Ikke lenge etter kommer en kolle og stiller seg rett foran meg som på sølvfat. Jeg legger an zollien og skrur på lyset i smith og benderen, og skuddet går av. Dette dyret faller også om etter 30 - 40 meter.

3 kveld ringer jaktleder kl. 01 og sier at jeg kan slippe til på månelyset. Det er ikke lenge før jeg er oppe av senga og jaktstøvlene er på. Jeg får da se 4 dyr på andre siden av elva, men det er ikke lett å komme inn på dem. Blandt dem går en 7 og en 8 tagger. Jeg bestemmer meg da for å ha disse dyrene gående der i tilfelle rottefelle.... Jeg får se lenger nede 5 dyr gå i ei flate og bestemmer meg for å stille inn på dem. Må tenke meg om åssen jeg skal gjøre dette. Slår en runde rundt og kommer inn på vinden og krabber innpå en 600 meter holder øye med at dyrene ikke oppdager meg. Krabber da opp på en liten haug og setter meg i skjul bak en bjørk. Har da to glenner å skyte på, vet at dyrene står i skjul. Sitter da i 20 min. før det første dyret kommer frem, det viser seg da å være en 6 og en 7 tagger. Den ene 6 taggeren er synlig skadet og går på 3 bein. Det kommer så frem da frem tre koller.  Ser da at den minste kolla også går på 3 bein, må da vente til hun kommer fri før jeg skyter. Setter da på lyset i kikkerten, og skuddet går da av ca. på 200 meter. Dyrene blir vekke i smellen. Kommer da rundt for å se etter kolla  men finner den ikke etter 30 - 40 meter. velger da og hente Alfa da det er mørkt, og et forferdelig regnvær. Setter Alfa på der jeg har merket skuddplassen, Alfa markerer blod med en gang og starter sporing. Hun sporer ca 300 meter før hun hopper ut i elva, jeg følger etter med vann til opp under armene. Hun slår en runde på andre siden før hun igjen krysser elven. Jeg velger å stole på henne og følger etter. Kommer ca 50 meter inn i skogen igjen og der ligger kolla stein død med topp lungeskudd. Hun har da gått ca 400 meter, dette skremmer meg at disse dyrene er så hardskutte. Hadde ikke funnet denne hjorten uten Alfa. En ting jeg har lært er å stole på hunden.
En vellykket hjortejakt, og et fløtt hotellopphold hos svigermor med deilig mat og drikke.
Synd at jeg ikke fikk brukt hundene til jakt på hjort, men det er for mye husdyr på inn og utmark.

19/9-09
En utrolig dag med mange loser og mye vilt. Det første jeg traff på i dag var en pinneokse som kom over åna. Tok meg en sigtsheeing før stuttleggen var på plass. 4 rådyr ble observert på et jorde, så da var 1 plass klar. Møtte Henk og han hadde med seg stuttleggens Kira og stuttleggens Casper. Jeg hadde tatt med meg Råtassens Tinka.
Henk dro lenger ut i terenget for å begynne med Kira, mens jeg skulle begynne på de 4 rådyrene så denne losen var grei å slippe på. Det begynte på fot og gikk rett over i los på Tinka. Det viste seg å ikke være bare 4 dyr, men 6 dyr som kom opp over Helvetesheia. -Utrolig men sant- Det viser seg tydelig at det lønner seg å spare på geitene opp over årenes løp. Det såg ut til at det var en geit med 4 kje og en bukk. Losen gikk så det kostet, men her er det krevende å jage opp over fjellhyllene. Losen gikk ca i en time før tinka fikk tap og jeg blåste henne inn. Hørte det var skikkelig musikk fra Stuttleggens Kira også. Hun holdt en hjortelos i 1/2 time - 45 min. og kom greit inn til Henk. Hun var raskt ute igjen og reiste et vilt igjen, denne hunden er som et levende fyrverkeri. Er sikker på at dette blir en kanon hund. Hun får ut geit med to kje, og Henk får de forbi seg to ganger. Hun jager disse godt over timen. og kommer som vanlig greit inn til fører. Slipper Tinka igjen, og får nesten los med en gang, denne losen går i 1 time og 10 min. før hun avslutter losen og kommer inn. Henk går for å slippe Casper på toppen, han får ut en hjort. Losen kommer forbi Henk, og han hører både hjorten og hunden hoppe i tjønna. Hjorten kommer forbi meg i grantetta uten at jeg får se den. Tinka er ca 150 meter fra meg, dessverre kobler hun seg inn på Casper uten at jeg får tak i henne. Dette er jo ikke bra, men slikt kan skje. Nå blir det virkelig lyd i heia. Hjorten runder meg noen ganger nede i lia før den går ned Helvetesheia for å riste av seg hundene. Her er det verken for hunder eller mennesker å komme seg fram nesten. Losen stopper etter ca 1 1/2 time. Hundene kommer greit inn til meg på signal, og jeg kobler de. Henk kommer ned til meg, vi summerer opp dagen, og kommer frem til at dette er en av de skjeldne dagene med mye vilt og loser. Atter en flott dag på skogen, og vi reiser ut igjen i morgen for å slippe nye hunder.
18/9-09
Tok meg en tur på skogen med Tinka etter å ha levert ungene i barnehagen. Fikk ikke sluppet før kl. var nærmere 10.30 det var veldig varmt i dag. Tinka kom på noe beitefot i skogkanten som hun jobbet bra med. Ble uttak etter 12 min. fotarbeid. Losen dro godt ut før den buktet innover igjen. Fikk en flott bukk på 15 meters hold, og Tinka låg ca. 2 - 3 min. bak. Rådyret slo enda en samme sløyfe, og det ble tap nede i ei hogstflate. Hun gav seg på dette dyret etter ca. 1 times tid. Hun kom så greit inn på signalet. Avsluttet dagen ettersom det var så varmt. I morgen blir det å slippe Alfa, så blir det vel en tur igjen med Tinka på søndag. Vi går noen fine høstdager i møte med flotte farger i skogen.

13/9-09
I dag tok jeg med meg Råtassens Tinka for å møte Henk og Stuttleggens Gazka. Vi gikk opp på hver vår hei for å slippe. Det var første tur for Gazka i år. Hun kjørte en bra los på ca 1 time. Og vi slapp ikke før kl 10 på dagen, så solen varmet godt. Etter losen kom Gazka raskt inn til hundeføreren som hun pleier å gjøre. Jeg slapp Tinka og i dag virket helt tent. Hun hadde noen fine søk ut og kom fint inn igjen før hun kom på en hjortefot som hun arbeidet seg bra opp på. Det var ikke lenge før losen gikk. Den gikk strake veien 700 meter rett ut, før den begynte å runde litt på toppene så vi fikk høre litt. Til slutt var hun 1,3 km ute, så denne hjorten var ikke samarbeidsvillig. Lostid ca 1time og 30 min. Hun ville ikke helt slippe dyret etterpå og var ikke helt samarbeidsvillig på signal, så Henk måtte hanke henne inn i dag. En trivelig dag på skogen. 

30/8-09
Turen gikk til Lillesand i dag. Stuttleggen og jeg gikk ut for å slippe Tinka i dag for å se om det gav seg med det innbilte svangerskapet. Her såg det ut til å være tydelige fremskritt til tross for at pattene hang helt i bakken. Tinka søkte bra ut i fine sløyfer. Og kom greit inn igjen før vi trakk over bekken til andre siden, der Kira hadde vert dagen i forveien og jaget rådyr. Tinka begynte å jobbe på samme strengen som Kira hadde jaget på. Og i dag jobbet hun fint og iherdig på foten med et bra fotarbeid. Losen gikk etter 35 min. fotarbeid. Losen gikk i fine sløyfer, og vi hørte henne hele tiden. Hun loste i ca 1 time og 15 min. før rådyrene lurte Tinka ut på en fjellhylle der hun ble sittende fast. Vi koblet henne da, og hadde tenkt å ta en tur opp på hytta. Det var ikke langt vi hadde kommet opp før det ble direkte uttak på los. Det skar rett frem, og opp mot toppen. Henken hang seg på for å høre henne, men med  mine handicap går det ikke like fort, Vi hører henne ca 1 times tid, før det blir stopp ved en stor elv, som hun ikke har sjanse til å krysse. Hun returnerer da tilbake på bakfoten, og kommer greit inn på hornet. Det må jeg vel få lov til å si er en vellykket dag. Viggo ringer og kommer med hundene sine. Millie får uttak og kjører en kjempelos i 1 1/2 time. Vi hører henne hele tiden. Atter en trivelig dag med Henk og Viggo på skogen, disse turene setter jeg veldig pris på.


 

28/8-09
Endelig fikk jeg lurt stuttleggen med på bukkejakt. Etter en del overbevisende prat om denne form for jakt. Vi reiste tidlig ut og satt ca. 150 meter fra hverandre. Hadde ikke lokket så lenge før jeg fikk se en rød dott komme opp gjennom flata. Fikk se det var en bukk, den dekka seg bak en bjørk og en furu, så her var det ikke mulig å skyte. Så kom bukken skråstillt frem, og da fikk jeg inn et skudd forfra som ikke var helt topp, og som satt foran bogbladet. Bukken tok ut. Vi gikk å lette, men ingen bukk var å finne .Da gikk Henk i bilen for å hente Tinka til ettersøk. Tinka ble satt på og vi fant ut at vi fikk slippe henne. Det ble los, men ikke langt, bukken lå ca etter 300 meter stein dau. Skuddet satt der jeg trodde foran bogbladet. En ting jeg har lært, det er å ha en god ettersøkshund alltid med på bukkejakt. En trivelig dag på skogen, og jeg tror det blir en kommende bukkejeger av Stuttleggen.


23/8-09
Var ute på kveldstur med tinka. I dag jobbet Tinka bra både på søk og arbeid tross for det innbilte svangerskapet. Hun var langt ute og jeg satt og kjedet meg litt og trykket på rådyrlokken. Plutselig kommer bukken brølende inn på meg bakfra i motsatt retning av Tinka. Det tok ikke lang tid før det var musikk fra Tinka. Losen skar selvfølgelig da rett frem og ut av hørehold en stund, hun kom da innover igjen og jeg hørte henne meget godt. Denne bullen tok store sløyfer og var ikke god å temme. Losen gikk i 1 time og 55 min. da jeg fikk huket henne inn når bukken kom på 25 meter.Det var tydelig at hun ikke hadde tenkt å gi seg ennå¨. Men jeg syntes det var mer enn nok. En fin kveld på skogen.
 
22/8-09
første tur ut for å trene Råtassens Tinka i dag. Hadde ikke fått knyttet støvlene før losen gikk. Det ble direkte uttak og losen skar rett opp og buktet fint ned i dalen i tjukk tåke før det gikk opp på toppen igjen og ut av hørehold. Hun kom da innover igjen mot uttaket i full los etter 50 min. Losen gikk fint i 65 min. før det ble tap nedunder meg. Blåste henne da inn, og hun kom greit inn. Synes det var så som så med søket hennes i dag. Men oppdaget grunnen  - hun har fått innbilt svangerskap, og pattene er fulle av melk. Så vi konkluderer med en bra dag etter forutsetningene. I morgen reiser vi til lillesand kl. 05 med Alfa.

15/8-09
Var ute etter storbukken i går, Jeg ,Trond og Odd. Det var en del vind og vanskelige forhold. Ingen dyr ble sett på de to første oppleggene med lokking. Vi tok da siste opplegget, klokken var da ni, og vi delte oss ut og jeg skulle lokke. Hadde da lokket i 4 - 5 min. da vi hørte bukken kom brølende ned lia. Adrenalinet var høyt! Denne gangen var det ingen spissbukk, men en bukk av skikkelig størrelse. Det var tett vegetasjon der jeg satt, så det var ikke lett å få inn noe skudd. Han sprang frem og tilbake mellom grenene og lagde et rent helvete. Fikk han inn en gang i kikketen, men kunne ikke skyte da den stod med baken mot meg. Er 100% sikker på at dette var min livs største bukk. Spenningen var jo på topp, og det er vel en grunn for at den har blitt så stor, de lure lever lengst...

11/8-09
Jeg og Odd tar ut på morgenen, sitter ca 200 meter fra hverandre. Begynner litt med kontaktlåt, og går så over til hetslåt. Føler da at det er noe som kanskje skjer, men ingenting kommer i løpet av en time. Går da forsiktig ned mot Odd og får da se bukken komme opp mot meg, bukken stopper på 30 meter, lite horn er å se, men ser det på kort hals og utstyret under- og skuddet går. Ser at jeg har et perfekt skudd, bukken springer 80 meter, det er en stor bukk med verdens

  


Del denne siden:
Del p Facebook Del p Twitter Del p LinkedIn Del p Google+

Kennel Råtassen
Kjell Håvard Horverak /
Åse Britt Horverak
Haslevollen 9
4618 Kristiansand

Mobil: 41 35 39 77
Mobil: 98 05 38 90

E-post:
kontaktraatassen@gmail.com

  • Besøkende nr 1456807

Webløsning ©2014-2023 av Web Norge